Szerver kisokos

Az angol server szóból eredő kifejezést magyarban szervernek vagy kiszolgálónak mondjuk. Ez az informatikai kifejezés egy olyan nagy teljesítményű számítógépet vagy szoftvert jelöl, amely képes más számítógépeken lévő adatok felhasználását vagy szolgáltatásokat tesz elérhetővé.

A szervereket többféle csoportba is be lehet sorolni. Funkcióit tekintve lehetnek például proxyszerverek. A proxyszerver a hálózatok között indirekt kapcsolatot biztosít. Legfőbb funkciói a naplózhatóság, ellenőrizhetőség, tűzfalként való használhatóság.

A mailszerverek segítségével történik az e-mail szolgáltatás, de ezen típusnak a tűzfalként való funkciója is fontos, szűrik a beérkező káros tartalmakat. Az adatbázisszerverek azért szükségesek, hogy nagy mennyiségű adathalmazt lehessen tárolni. A tárolt adatokat könnyedén lehet elérni és kezelni, távol tartja az illetékteleneket az információktól. Az adatbázisszerverek esetében fontos az állandó elérhetőség, sűrűn látják el a gépeket szünetmentes táppal.

Szerver kisokos

Szerver kisokos

A webszerver egy protokollon, a HTTP protokollon keresztül tesz elérhetővé különböző weboldalakat. Webszerver lehet hardver és szoftver is. Az alkalmazásszerverek a felhasználót és az adatbázisszervereket kötik össze: képesek az alkalmazások futtatására. Az FTP szerver egy olyan külső tárterület, a gépek közötti adatátvitelre használják. A Chatszerver vagy más néven IRC egy kommunikációs szerver, melynek valós idejű (real time) kommunikációt képes fenntartani nagyszámú kliens között.

Szervergép vásárláskor mindenképpen mérjük fel előzetesen az igényeket, vagy kérjük szakember segítségét. Mindenképpen minőségi terméket vásároljunk, elsősorban az ismertebb márkák (pl. Dell, Fujitsu, Lenovo) között nézelődjük. Olvassunk utána részletesen a leírásoknak, és hasonlítsuk össze, melyiknek a legjobb az ár-érték aránya.

Ha még több információra lenne szüksége, tekintse meg a Szerver Diszkont blogját!

Hozzászólás írása