Szinte nulláról milliomos sikerek – tehetséges magyar startup: Prezi

Sokat hallani fiatalokból álló olyan vállalkozásokról, amelyek nem rendelkeztek más cégek támogatásával (akár családi oldalról), nem meglévő ötletet koppintottak le, hanem saját kreativitásukra és szellemi kvalitásukra, no meg némi szerencsére támaszkodva építették fel álomstruktúrájukat. Ezzel pedig ma is számos magánszemélynek, más vállalkozásnak segítenek, nem is csak szakmai tudásukkal, hanem egyszerűen azzal, hogy szuper példát mutatnak.

A Prezi

Internetes prezentációkészítő szoftver? Ki más, ha nem a Prezi?! Az innovatív ötletre alapuló magyar szoftvert világszerte 17 millióan használják, és annyira sikeres, hogy szinte minden másodpercben hoznak létre egy-egy újabb Prezi-prezentációt. Somlai-Fischer Ádám vállalkozása a becslések szerint jóval több, mint 10 millió dollárt ér, de a fiatalember nagyvonalúan elárulta sikerük titkát és a cég szellemiségének lényegét: nem a pénz motiválja őket, hanem egyszerűen az, hogy mindenki a Prezit használja.

Különböző vélemények szerint a termék alkalmas lehet arra is, hogy a Magyarországról kialakult képet teljesen megváltoztassa. Mesés jövő, de ha ennek a fele valósulna is csak meg – szokták volt mondani -, már akkor is maradandót sikerült alkotniuk a számítástechnika területén. Azt is elárulta, hogy bár magyar vállalkozáshoz képest is tetemes bevételeik vannak, nem fogják eladni függetlenségüket. Jó példát láthatunk tehát ismét egy kreatív ötletre, amelynek anyagi és morális értékét is egyre csak felfelé tolja a vállalkozás vezetőinek hozzáállása.

Prezi az Europas Awards döntőjében!

Árvai Péter

Árvai Péter – a nagysikerű Prezi alapítója és vezérigazgatója

A sikeres vállalkozásokból, befektetőkből, és újságírókból álló rangos bizottság egy hónapos munkájába telt kiválasztani a legesélyesebbeket. Miről is van szó? Létezik egy technológiai lap, amit minden szaki szívesen olvas. A legjobb szakik. Úgy hívják ezt a híres-nevezetes lapot, hogy Techcrunch, egy kreatív főszerkesztővel, Mike Butchers-szel. Mike gondolt egyet, és 2009-ben megalapította az Europas-díjat, melyet bármely startup cég, alapítói, vagy befektetők elnyerhetnek, amelyik igencsak ígéretesnek bizonyul. De nemcsak egy kategóriában nyerhetnek, de nem ám, hanem összesen több, mint 20-ban is! A Prezit ráadásul két kategóriában jelölték: „a legjobb alapítók” és a legjobb szolgáltatott szoftver” kategóriában. Magyar cég még nem nyert díjat, így a Prezinek még jobban szurkolunk, június 10-én pedig meg is tudhatjuk az eredményt.

Barosso is kíváncsi a véleményére

Az Európai Bizottság elnöke egy független találkozón beszélgetett többek közt Árvai Péterrel, a Prezi vezérigazgatójával.  Az elnök arról érdeklődött, hogy látja Ő a startup közösséget, és milyen kihívásokkal kell szembe néznie manapság egy technikai irányultságú cégnek, amely sikeres kíván lenni. A hangulatos vacsorán összesen 13 amerikai és európai cégalapító, befektető volt jelen, és többek közt szó volt arról is, hogy Amerikának és Európának milyen lehetőségei vannak a technológiai felfedezések megszületésének segítésében.

Péter kifejtette véleményét:

“Én arról beszéltem neki, hogy nemcsak a politikai döntéshozatal fontos, hanem az is, hogy minél többen megismerjék azt a gondolkodásmódot és hozzáállást, ami a mai világszerte sikeres vállalkozóknak van. Az emberiség nagyon sok világmegváltó ötletet, felfedezést köszönhet Európának. De ezek a találmányok és újítások döntően akkor születtek, amikor az egész társadalom az intellektuális kíváncsiság, a világ jobbításának vágyában égett. Akkor ez a vágy sokkal inkább része volt az európai hétköznapoknak, mint ma”.

Hozzászólás írása