Tavaszi megújulás a konyhában

Madárcsicsergéssel és némi esővel megérkezett a várva-várt tavasz, a nagy megújulás ideje. Itt a lehetőség kiporolni a lakást, kipakolni a feleslegessé vált dobozokat, ruhákat, és kitisztítani teljes egészében konyhánkat is, az éléskamrától elkezdve a helyiségben található fűtőberendezéseken keresztül mindent. Ha már gyönyörűen ragyog otthonunk, akkor az étrendünket illetően is jöhet egy kis frissítés.

Zöldséget zöldséggel

Friss, értékes zöldségek

Friss, értékes zöldségek – a virágos tavasz idején van a legtöbb lehetőségünk a vitaminban gazdag zöldségeket beszerezni a piacokról

Mi az, amiben leginkább bővelkedik a szép idő beköszöntével a természet, és leginkább hasznunkra válik? A rengeteg friss zöldség és gyümölcs! Ilyenkor van lehetőségünk a leginkább feltölteni szervezetünket – akár egy esetleges böjt után – számtalan vitaminnal és ásványi anyaggal, így testünk a természettel együtt képes lesz kivirágozni, és újult erővel „üzemelni”. A napsütéssel magunkban szívhatjuk az értékes D-vitamint is, újra, amely a friss hozzávalók által biztosított energiamennyiséget tökéletesen kiegészíti. Fogjunk hát hozzá a zöldségekből készült ételek, köretek, turmixok, italok, friss saláták elkészítéséhez, és egészítsük ki bátran kedvenc gyümölcseinkkel is. Fagylaltot, desszertet, édes süteményeket, de akár húsok mellé is ízletes mártásokat készíthetünk belőlük.

Hidegtálak

A tavasz elérkeztével igencsak kedveltté válnak az egyszerűen, sütés-főzés nélkül elkészíthető ételek. A hozzávalók könnyű összedolgozásával, gazdag fűszerezéssel, néhány órás hűtőben tárolással rendkívül finom nyalánkságok készíthetők, legyen szó akár sós, akár édes ízekről. Kiválóak lesznek egy frissítő reggelihez, előételnek, köretnek, vacsorának, de a szabadban eltöltött piknikhez is rendkívüli. Sokszor pedig az egyéb ételekből megmaradt hozzávalókat is gazdagon felhasználhatjuk hozzájuk, így nem kell semmit kidobnunk.

Levesek

A folyadékpótlás a hőmérséklet növekedésével elengedhetetlen, mert a szervezet magasabb hőfokban többet izzad, több folyadék és só távozik a testünkből. Ezt az optimális működéshez és a jó közérzethez mindenképpen pótolnunk kell. Sokan azt gondoljuk, amikor folyadékpótlásról van szó, hogy ez csak víz, frissen facsart gyümölcslevek, vagy hasonló innivaló lehet. A jó hír azonban az, hogy ez nem így van, mert a szervezet számára minden folyékony állagú anyag folyadéknak minősül, ha elfogyasztunk egy lédús gyümölcsöt, az is hozzájárul.

Így tökéletes megoldás ebből a szempontból az, ha sok-sok levest fogyasztunk. A nagyobb melegben a nehéz ételek szervezetünk számára egyébként sem kellemesek, egy-egy könnyű levessel azonban tökéletesen csillapíthatjuk étvágyunkat, hozzájárulunk a folyadékpótláshoz, ráadásul a test által elvesztett sót is hatékonyan visszatermelhetjük. Így sok ízletes leves fogyasztásával testünk egészségéért rengeteget tehetünk a nagy meleg közeledtével, így tavaszi megújulás gyanánt érdemes étrendünkbe ezt a könnyen elkészíthető ételt is bevezetni.

Hozzászólás írása