Az egészséges klímahasználatról

Mivel a klíma nagyon sok ember számára még viszonylag újdonságnak tekinthető, ezért sokan azzal sincsenek tisztában, hogy milyen is az egészséges klímahasználat. Ha ugyanis nem az előírásnak megfelelően használjuk a klímát, nagyon könnyen megfázhatunk például a legnagyobb kánikulában is, ezt azonban nem a berendezés rovására írhatjuk fel, hanem sokkal inkább arra, hogy az üzemeltető nem volt tisztában a szabályokkal, vagy olyan alapvető tényekkel, minthogy a klíma szárítja a levegőt, ami ellen, ha nem teszünk semmit, megfájdulhat a fejünk és hamarabb kimerülhetünk.

Szervezetünkre gyakorolt hatások

A nem megfelelő klímahasználat egész szervezetünkre komoly hatást gyakorolhat, azonban elsődlegesen légző rendszerünket és vérkeringésünket terhelheti meg, hiszen nem mindenki tud egyformán alkalmazkodni a gyors hideg-meleg környezeti változásokhoz. Éppen ezért a klíma által előidézett hőmérséklet mindenki számára nagyon szubjektív, hiszen az érzékenységtől függően mindenki másként reagál rá.

A klimatizált helyiség levegője – ha csak nincs párásító beépítve – gyakran száraz lesz, ami légszomjat, légzési panaszokat idézhet elő, de extrém esetben fejfájást és szédülést is tapasztalhatunk. Ha sokáig fennáll ez az állapot, és a klíma ezen felül régen volt tisztítva is, akkor előfordulhatnak megfázásos, allergiás tünetek is, ezáltal orrfolyás, köhögés, könnyezés, bizonyos esetekben kötőhártya-gyulladás is. A száraz levegő kiszáríthatja bőrünket, és ízületi fájdalmakat, gyulladásokat is előidézhet.

Hangsúlyozandó, hogy mindez csak és kizárólag akkor fordulhat elő, ha nem ismerjük vagy nem tartjuk be az egészséges klímahasználatra vonatkozó alapszabályokat. Normális esetben ugyanis a klíma képes tehermentesíteni a szervezetet a nagy hő hatásától, és jótékony hatást válthat ki olyan emberekből is, akik pollenallergiától szenvednek, hiszen megfelelő szűrővel a klímán keresztül az irritáló pollenanyagok nem tudnak bejutni a helyiségbe. Természetesen súlyos problémák adódhatnak abból, ha ez a szűrőberendezés nincs megfelelően kitisztítva, hiszen ez további komoly problémákat idézhet elő a levegőben keringetett kórokozókkal.

Hogy elkerülhessük a kellemetlenségeket

Ha rendeltetésszerűen és egészségesen akarjuk használni a klímát, akkor tartsunk be néhány alapszabályt! A legfontosabb, hogy a kinti és a benti hőmérséklet között legfeljebb 8-10 fok legyen, és ha ezt be is tartjuk, a klíma légáramlását soha ne irányítsuk közvetlenül az emberekre, mert az közvetlenül kiszáríthatja a szemet, a nyálkahártyákat és így tovább.

Válasszunk továbbá mindig lassabb ventilátor-fordulatszámot, amivel a fokozatos lehűlés vagy felmelegedés nem okoz majd megfázást és fejfájást. Érdemes továbbá évente legalább két alkalommal elvégezni az eszköz tisztítását annak érdekében, hogy ne tapadhassanak meg benne a különféle baktériumok és kórokozók, amelyek megbetegíthetnek minket.

Hozzászólás írása