Fókuszban az omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak egy csoportját alkotják, amelyek a szervezetben számos funkció szempontjából fontosak. Az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) omega-3 zsírsavak a tenger gyümölcseiben, például a zsíros halakban és a kagylókban találhatók meg, míg egy másik fajtájuk, az ALA, vagyis az alfa-linolénsav az olyan élelmiszerekben, mint a repceolaj vagy a szójaolaj.

Az omega-3 étrend-kiegészítőként is kapható.

Az omega-3 zsírsavat az emberi szervezet nem képes előállítani, azt csak étkezéssel, étrend-kiegészítőkkel lehet pótolni. A már említett zsírsavak más és más hatással vannak a szervezetre. Az ALA zsírsavakat át tudja alakítani a szervezet EPA, majd DHA zsírsavvá. A DHA a normál agyműködéshez és a látás egészségéhez járul hozzá, az EPA és a DHA pedig a szív megfelelő működéséhez.

Omega 3 vagy omega 6?

Az omega-3 és omega-6 zsírsavakkal kapcsolatban a vizsgálatok azt mutatják, hogy az emberek túl sok omega-6 zsírsavat fogyasztanak. A megfelelő arány 1:1 és 1:3 között lenne, ehelyett a valóság pedig 1:10 és 1:30 között van. Az omega-6 zsírsavakra is szükség van, de nem ekkora mennyiségben.

Az omega-6 túlzott bevitele ugyanis legyengítheti az immunrendszert, nőhet az ízületi gyulladások, a szívbetegségek kockázta és csökkenhet a koncentrációképesség, valamint megnőhet a depresszió kialakulása. Emellett a túlzott omega-6 zsírfogyasztás hozzájárulhat a túlsúly kialakulásához is. Érdemes ezért elkerülni a túlzott margarinfogyasztást és a hidrogénezett növényi olajok fogyasztásával kapcsolatban is mértékletesnek lenni.

Az omega-3 zsírsavak természetes forrásai a már említett zsíros tengeri halak, a lenmag és a fűvel legeltetett marha húsa, valamint a tojás és a chia-mag is remek forrás.

Egy plusz segítség

Az USA Medical omega-3 kapszulája prémium minőségű étrend-kiegészítő, ami kizárólag 100 %-ban tiszta, tengeren betakarított halakból származó halolajat tartalmaz. Szigorú ellenőrzési körülmények között készül, a lágy gépkapszulában magas az EPA- és a DHA-tartalom is, ami hozzájárul a még jobb hatáshoz.

Hozzászólás írása