Melyiket válasszam? Porszívó kisokos

Kétségtelenül a porszívó az egyik legfontosabb háztartási berendezés, és manapság már minden otthonban megtalálhatóak. Hatalmas segítséget jelent ugyanis akár egy tavaszi nagytakarításról van szó, akár csak egy villámrazziáról a mindennapokban.

Ennek köszönhetően mára a piacon a takarítóberendezések tömkelegét találjuk, nem is csoda, hogy egy új darab vásárlásánál zavarban érezzük magunkat, és tanácstalanul állunk a hatalmas választék előtt, vacilálva a nagy kérdésen: melyiket válasszam?

A típusok

A porszívó-portékát illetően tehát nincs hiány a boltokban, webshopokban, így nagyon könnyen feltehet nekünk az eladó olyan kérdést is döntésünket elősegítve, amelyre nem tudunk azonnal válaszolni. Igen gyakori a klasszikus szövet porzsákos megoldás, amely mind a mai napig nagyon kedvelt. Emellett találunk még papír porzsákos verziót, amit könnyen cserélhetünk, de napjainkban egyre gyakoribbak a vízszűrős, portartályos masinák, a portartályos HEPA szűrősek, és akár különlegesebb, több funkciós gépezetekkel is találkozhatunk. A portalanítást ezeken a típusokon kívül meg tudjuk oldani központi, beépített porszívó rendszerrel is, de ma ez még annyira ritka, hogy szakembert is nehezen találunk a kiépítéséhez.

Porzsákos megoldások

Porszívózás közben: manapság a porszívóknak is többféle típusával találkozhatunk a piacon

Porszívózás közben: manapság a porszívóknak is többféle típusával találkozhatunk a piacon

A porzsákkal ellátott porszívó masinák a legrégebbi típusok, amelynek két fajtája a szövetporzsákos, és a papír porzsákos. “Koránál” fogva ez a legelterjedtebb megoldás a háztartásokban, és kedvező árfekvésük, könnyű alkatrészellátásuk miatt is nagyon szeretik. Előnyei közé sorolhatjuk, hogy mivel a porzsákokat rendszeresen üríteni kell – más típusoknál kifejezetten a csere a javasolt -, így probléma nem igazán adódik velük, hosszú távon tudjuk őket használni. Ez különösen pénztárcakímélő megoldás, főként, ha a masina a szívünkhöz is nőtt, és egyébként is nehezen válnánk meg tőle. Külön kiemelést érdemel, hogy manapság a porzsákokból is rengeteg típust és márkát találunk, így többféle lehetőség is rendelkezésünkre áll egy-egy csere alkalmával.

Víztartályos verziók

A víztartályos porszívók esetében a gépezet által beszívott port, koszt egy víztömeg köti meg, ami általában a porszívó fél literes tartályában történik meg. Ezek előnyei, hogy általában eléggé látványosak, és a tisztaság extra érzésével ajándékoznak meg minket, hiszen a pornak semennyi része nem száll tova, azt a víz teljes egészében megköti. Valamint a vízszűrős modelleken belül találunk ma már olyat is, amellyel nemcsak a száraz, hanem a nedves szennyeződés is felszippantható.

Ennek ellenére viszont tudnunk kell, ha ilyen típus mellett döntenénk, hogy minden egyes használat előtt fel kell külön tölteni a víztartályt vízzel, vagyis minden porszívózás után ki is kell üríteni a szennyezett folyadékot a gépből. Ha véletlenül nehezen elérhető helyről sikerül valamilyen nagyobb, vagy szilárdabb tárgyat felszívnunk, akkor sajnos a benne lévő lefolyót károsíthatja, eldugulhat tőle, így ezt a koszos vízből ki kell halásznunk a lefolyóba vagy toalettbe öntés előtt. Ha a víz kosszal, porral kerveredik, akkor ebből bizony sok esetben olyan műszaki problémák adódhatnak, amelyek orvoslására csak szakembert tudunk majd megkérni. Valamint ezek a típusú gépek ugyanúgy tartamazhatnak szűrőket, amit pluszban időközönként majd cserélgetnünk kell.

Portartályos típusok

Ezek a porszívók a tartályon kívül rendelkeznek egy porszűrővel is, amely gyakorlatilag nem más, mint a masinánk szíve-lelke. Ez az az alkatrész, amelyet folyamatosan tisztítanunk kell, rendszeresen kimosni, és mielőtt visszahelyeznénk a porszívótestbe, alaposan szárítsuk ki. Kezelése tehát különös körültekintést igényel, hiszen, ha ezeket a lépéseket elmulasztjuk, akkor sajnos gépezetünk nagyon hamar tönkre is mehet.

Ezek a modellek viszonylag korszerűnek számítanak a mai piacon, és rendelkeznek egy úgynevezett HEPA szűrővel is, ami tulajdonképpen nem más, mint egy mikroszűrő, amely megtisztítja a beáramló levegőt a baktériumoktól, a mikroszennyeződésektől, tehát gyakorlatilag az egészségünk érdekében elhelyezett alkatrész. Fontos azonban tudnunk, hogy amennyiben a porszűrőnk eltömődik – ami nagyon könnyen megeshet -, felmelegszik sajnos a motor, és a porszívó azonnal, automatikusan ki fog kapcsolni. Előnyét jelenti viszont, hogy magát a levegőszűrőt cserélnünk nem kell, várhatóan a porszívó teljes élettartama alatt kiszolgál minket. Korszerű berendezés révén azonban borsosabb árra rendelkezhet, mint fentebb említett társaik.

A többfunkciós, speciális darabok

Egyre gyakrabban találkozunk sajnos olyan családdal, ahol legalább egy családtag valamiféle allergiától szenved. Ez sokféle okra vezethető vissza, de általában a házziállatok szőre, mint a kutyus és macska szőrének hullása a kiváltó ok a háztartáson belül. Egy többfunkciós porszívó ebben az esetben igen nagy segítséget jelenthet mindenki számára, hiszen speciálisan ezen igények kielégítésére fejlesztették ki őket. Sajnos azonban eléggé borsos árral rendelkeznek, akár több százezer forintot is elkérnek egy-egy ilyen speciális berendezésért.

Hozzászólás írása