Nem mindegy, hogy gyümölcslé vagy gyümölcs

A gyümölcslé károsíthatja a fogakat, és bár szeretjük azt hinni, hogy a gyümölcslé ivása kényelmes módja a gyümölcsfogyasztásnak, azonban ez nincs így. A gyümölcslé savtartalma és cukortartalma révén károsíthatja a fogzománcot.

– hívja fel a figyelmet a dentalassociates.com.

A teljes gyümölcs rostokat és más tápanyagokat kínál, melyeket a gyümölcslé nem, a gyümölcslé fogyasztása pedig magában hordozza a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát, és súlygyarapodáshoz is vezethet. Vagy épp egészségtelen fogyáshoz, hisz ha egy kisgyerek túl sokat iszik belőle, akkor a gyümölcslé hasmenést okozhat.

Népszerűség kontra egészség

A gyümölcslé minden korosztály körében népszerű, az egyadagos kiszerelések kényelmessé teszik a fogyasztásukat úgy a szülők szempontjából, mint a gyerekeket nézve. A hidratálásra azonban nem épp a legjobb megoldás, erre még mindig a víz a legjobb választás.

A szakemberek azt tanácsolják a szülőknek, hogy ne kínáljanak gyermeküknek gyümölcsleveket cumisüvegben és ne hordjanak a gyerekek magukkal gyümölcsleves dobozokat, egyadagos kiszereléseket, és semmiképp ne hagyják, hogy a gyerekek gyümölcsleves üveggel aludjanak.

Ha folyamatosan biztosítjuk a cukorutánpótlást a gyerekeknek, akkor magas lesz a savszintjük, ez pedig intenzívebb fogszuvasodáshoz vezethet.

Ha mégis úgy döntünk, hogy a gyümölcslevet beillesztjük az étrendbe, akkor 100 százalékos terméket vásároljuk, kerüljük a gyümölcsitalok, gyümölcsnektárok vásárlását, ezek ugyanis általában hozzáadott cukrot és egyéb összetevőket is tartalmaznak.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt ajánlja, hogy 12 hónaposnál fiatalabb gyereknek ne adjunk gyümölcslevet, hisz ez ebben a korban semmilyen táplálkozási előnnyel nem jár. Egy- és hároméves kor között napi maximum fél pohár gyümölcslevet adjunk a gyerekeknek, rendszeres fogápolás mellett, 4 és 6 éves kor között felváltva fél és egy pohárnyit, hétéves kor felett pedig napi egy pohárban limitáljuk a fogyasztást.

A gyümölcslé helyett azonban még jobb, ha a gyerekek vizet isznak, és a gyümölcsöt természetes formájukban fogyasztják, ez a szájüregi egészségükre is pozitív hatással lesz.

Hozzászólás írása