Stresszoldó technikák a stressz több típusára

Amkor valaki úgy érzi, hogy nála nem működnek a stresszoldó technikák, akkor annak két oka is lehet. Az egyik, hogy vagy nem illik az illető személyiségéhez, vagy nem felel meg az adott helyzetnek. Sokan használják például a légzőgyakorlatokat a stressz oldására, de a stressz enyhítésének ez csak az egyik módja.

A sikeres kezelés attól is függ, hogy milyen típusú stresszel állunk szemben – írja a verywellmind.com.

Az akut stressz az a fajta stressz, ami gyorsan és gyakran váratlanul jelentkezik, és nem tart túl sokáig. Kicsit felráz, kizökkent az egyensúlyunkból, ilyen például egy vizsga vagy egy vita. Ilyenkor beindul a szervezet stresszreakciója, de ezt relaxációs technikákkal gyorsan vissza lehet fordítani. Akut stressz esetén kiválóak a légzőgyakorlatok, valamint a kognitív átfogalmazás, ami segít megtanulni, hogy hogyan változtassuk meg a szemléletünket, így kezelve a stresszt.

Egy gyors, ötperces meditáció is segíthet abban, hogy megnyugodjuk.

Aztán itt van a krónikus stressz, ami már rendszeresen jelentkezik. Az okok között lehet a magány, a múltbéli traumák vagy a magányosság. Az ilyen típusú stressz miatt az ember kimerültnek érezheti magát, és ha ezt nem kezelik, az kiégéshez is vezethet.

Ha a stresszválasz krónikusan kiváltódik és a testet nem hozzuk vissza nyugalmi állapotba, mielőtt a következő stresszhullám elérné, a test végtelenségig stresszes állapotban marad. Ez pedig számos egészségügyi problémához vezethet, többek között szív- és érrendszeri betegségekhez, gyomor- és bélrendszeri problémákhoz, szorongáshoz, depresszióhoz.

Rövid távon itt is működnek az akut stresszt csökkentő technikák, de vannak olyan hosszú távú szokások is, melyek segítik a stressz kezelését. Ilyen a támogató kapcsolatok ápolása, a rendszeres testmozgás és a zenehallgatás, ezen kívül a rendszeres meditáció és az egészséges táplálkozás is segíthetnek. A tartós krónikus stressz következménye lehet a kiégés, vagyis a burnout, ami esetén szintén jól működhetnek a fenti módszerek.

Ha érzelmi stresszel állunk szemben, abban is segíthet a zeneterápia, a tudatosság gyakorlása, a naplóírás és a terápia is.

Hozzászólás írása