Több edzés, egészségesebb spermiumok

A rendszeres testmozgás javítja a hangulatot, csökkenti a szívbetegségek kockázatát és egy tanulmány szerint igen nagy szerepet játszik a spermák egészségében is. A kutatáshoz a tudósok több száz olyan férfi spermamintáit vizsgálták meg, akik egészségi állapotuk és a sperma minősége alapján spermadonornak minősültek.

Minden férfi esetében egészséges szintet mutatott a spermiumkoncentráció, vagyis az ondóban lévő spermiumok mennyisége, azok mérete és alakja. Azoknál a férfiaknál, akik hetente a legtöbb időt töltötték aktív mozgással, intenzív gyakorlatokat végezve, arra a következtetésre jutottak, hogy a spermiumaik jobban mozogtak, ez pedig igen előnyös a beültetéshez.

A rendszeres testmozgás tehát javíthatja a sperma minőségi paramétereit az egészséges, nem terméketlen férfiak körében. Bár a testmozgás kétségtelenül előnyös, a kutatók még mindig nem tudják, hogy mi a legjobb időtartam vagy a legjobb gyakorlat, mozgásforma az spermiumok egészsége szempontjából.

Természetesen a fizikai aktivitás segíthet az egészséges testsúly fenntartásában, ami bizonyítottan egészségesen tartja a spermiumokat is.

Ha például sok a testzsír, akkor sok oxidatív stressz éri a szervezetet, ez pedig csökkenti a spermiumok minőségét. Az aktív életmód és az egészséges táplálkozás fenntartása a legjobb módja a spermiumok egészségének javítására.

Az egészséges étrend gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, magvakban, fehérjében, ez mind hozzájárul az egészséges spermiumtermeléshez. Az elhízás csökkentheti a spermiumok minőségét és mennyiségét, tehát fontos a megfelelő testtömeg fenntartása vagy elérése.

Mint ahogy a stressz sincs jó hatással a mennyiségükre és a minőségükre, így a meditáció, a jóga, a megfelelő légzés alkalmazása is kiemelten fontos a stressz csökkentése szempontjából is.

Mint ahogy az alvás mennyisége és minősége is számít, valamint az orvosi vizsgálatokon való rendszeres részvétel. Ezek a vizsgálatok ugyanis segíthetnek az esetleges egészségügyi problémák korai felismerésében és kezelésében.

Hozzászólás írása